Живата красота на дърветата

Винаги са ме вдъхновявали дърветата с тяхната видима жизненост, проявена в техните „тела“ – клони, стебла, корени, листа. Вдъхновява ме тяхната жизненост, адаптивност към всякакви условия, борбеност и изобретателност да устоят на условията на средата и да се разгръщат- тихо, без шум, но категорично видимо. Експресията на тази сила на моменти е толкова ярка, а на моменти толкова нежна и всичко е според нуждата и средството за адаптация, което са избрали. И всичко е толкова красиво, до съвършенство.

Всъщност си давам сметка, че ме възхищава самият живот проявен в тях и намиращ хиляди и хиляди видове проява през най различните им форми и начини на присъствие. Той Животът се захваща да живее на невероятни места и с различна стратегия. На снимката тук виждате фикусов вид дърво, което пуска нови и нови въздушни корени от клоните си растящи настрани и така това, което виждате е едно дърво с десетки корени. Давате ли си сметка как бавно и незабележимо почти във времето, това дърво се е захванало здраво за земята. Колко силна буря би го изкоренила? Колко сила и стабилност има тук? Колко жизненост и красота. Невероятно е да застанеш под него. Заставал съм под пъти по-големи дървета от това на снимката. Животът е над теб, около теб, със теб, пази те с огромната си сянка. Ние хората имаме нужда от тази тиха, ненатраплива, сигурна сила. Тя е най-важната част от цялата биосфера и чрез нея ние сме по-свързани с нея. Нужно е да се научим не само да я уважаваме и пазим. Нещо повече, нужно е според мен да се научим да и се възхищаваме. Това е друго ниво уважение, друго ниво признаване, с което правим обекта на възхищение истинска стойност в живота си.

Бет Муун е фотограф от Сан Франциско. Снимките и в сайта: https://www.beautyofplanet.com/a-woman-spent-14-years-photographing-our-planets-oldest-trees-and-here-are-the-results-3/ ме инспирираха да се обърна отново към жизнаната сила в растенията, към разнообразието и красотата на формите, подчертна от черно-белия избор на фотографиране. Невероятно красиви са нали? Причудливи, вдъхновяващи ме форми. Повечето виждам за първи път. Колко разнообразен е Живота и колко сила има в това да си разнообразен. Това е силата да пробваш различни модели, форми, начини на присъствие. Това е силата да си жив.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *