Размисли за щастието, което търсим цял живот

     

Иван Тургенев пише:  „Щастието е като здравето: когато не го забелязваш, значи го има.“

Намирам щастието за най-магичния феномен у човека. И е магичен, не защото го има винаги, или ту го има ту го няма, но с това, че зависи от нас да го виждаме, да го генерираме, да го преживяваме. Така този чувствен феномен е винаги вътре в нас и зависи от нас. Просто е въпрос на гледна точка, да кажем още на настройка, на поглед, на ъгъл на възприятие, на способността да виждаме “полупълната чаша“, вместо „полупразната“, но и въпрос на избора да направим избора да сме щастливи и да създаваме щастие за себе си и околните.

И нека споделя нещо и за нещастието. То отново е вътре в нас и е въпрос на избор или по-скоро на неизбор на щастие. Едно животно живее както дойде, според средата и случайностите в нея. То не избира начина по който може да ги преживее. То просто отразява случващото се и се адаптира: бяга, атакува, храни се, размножава се. Може би е щастливо? Не зная. Това правим и ние неосъзнато като животните. За разлика от животните обаче ние развиваме и менталното и емоционалното си съзнания, разбирайте менталната и емиционалната си интелигентности. Какво означава това? Означава нещо много важно – ние не просто реагираме, не просто се адаптираме, ние можем с по-високата си осъзнатост да дефинираме състоянията и да правим избора да повтаряме обстоятелствата, които довеждат до тях. Ние можем на база на по-високата си осъзнатост да правим избори, даже да правим избора да сме щастливи или не. Излиза, че количеството и честотата на щастието е въпрос на ниво на осъзнатост.

Нека сега погледнем на щастието като същност. То е емоционално-чувствен феномен. Емоционалността при животните е развита в различна степен, най-силно при бозайниците и най-видимо при общуващите от тях с човека, но по-малка отколкото при хората. При човека обаче действат и други механизми на обработка на реалността, в която живеем. Ние не само отразяваме средата, чувстваме я и се адаптираме, ние можем да формираме активна позиция на база на осъзнатост. Така щастието при човека се явява не само моментен, пасивен феномен, но и осъзнат феномен, който би могло да е и почти перманентен като резултат на такъв избор, стига да не забравяме смисъла на мисълта на Тургенев. Тоест, ние имаме способността да изберем да видим невидимото щастие и да го почувстваме, направили видими причините за него. Считам, че ние хората можем да се научим на всичко, даже да обичаме, даже да бъдем щастливи, даже да поддържаме съзнанието си будно за степента ни на щастие и даже да се грижим за това постоянно.

Предлагам някои мисли за щастието от сайта wisefamousquote.сом. В сайта ще намерите много мисли за щастието, които може да ви помогнат да погледнете към живота и щастието в него по различен от досега начин:

https://www.wisefamousquotes.com/quotes-about-sometimes-happiness/

(Д-р Владимир Пожарашки)

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *