Какво да направим в случай на тревожност Идеи за самопомощ

Самопомощта в случаи на тревожни състояния например е много важна, защото е първият ни опит да дадем на себе си здравето и доброто самочувствие, които дълбоко в себе си знаем, че имаме право да получим. Ние сме родени с правото да сме здрави и щастливи. Дали ще го упражним обаче това право или не, е въпрос на личен избор и решение за действие. Помислете са себе си упражнявате ли го всъщност? Ако искате да разберете някои важни принципи, четете.

Много често, първото което правим е да опитаме сами да се справим с проблема, който имаме. Това е валидно и за хората с тревожност. Нормално е да прочетеш, за да се информираш, да пробваш. Нормално е да направиш възможното ти, за да си помогнеш. Това ще опитам да направя в този материал. Ще опитам да предложа няколко добри средства, с които да подобрите състоянието си, когато сте тревожни. Пробвайте! Ако ви върши работа, моля вземете си го. Само пробата преживелищно ни казва кое е за нас и кое не.

Много важно е да се знае, че животът като всяко явление в този богат на разнообразие материален свят, притежава своите писани и неписани правила и закони. Само и единствено нашата способност и готовност да ги познаваме и следваме, ни дава шанса да сме им съответни и да ги прилагаме. С поредицата от статии, които пиша тук в този сайт по различни аспекти на човешката същност, коментирам и тяхното място в живота ни. Ако искате да си помогнете адекватно е нужно да разбирате тревожността от къде и как идва. Това съм описал по-подробно в друг, едноименен материал в този блог. И не прекалявайте с информирането за тревожността. Само с имформираност не е възможно да се преборите с нея. Напротив, колкото повече само четете, толкова повече се засилват страховете. Препоръката ми е: Действайте!

Първото нещо, което е нужно да знаете е, че тревожността е силен страх, който стяга, свива, блокира. Усещате ли се тревожни опитайте да спортувате, да движите тялото, ходете пеша по час на ден. Силният страх изключва рационалността ни и ни вкарва в собствения си ирационален страшен свят. Да излезете относително бързо от света на страха най-бързо и ефикасно става чрез движение на тялото. Нужно е да си отделите време за ходене, за спорт, за танц, гимнастика, плуване. Освен чрез движението, ходенето успокоява като ни „заземява“. Това е несъзнаван психичен феномен, чрез който когато сме стъпили на краката си се чувстваме по-сигурни, по-стабилни и съответно по-спокойни. Ходете, ходете, ходете! Лесно е. Да, един тревожен човек ще ми извади сто довода от рода:“сега не мога, не съм добре“, „нямам време“, „всичко ми е стегнато“, „стои ми се в къщи“ и какво ли още не. Чувал съм много такива. Това са защитите на страха. Колкото повече стоите в страха и се подчинявате на неговия глас, толкова повече той ще ви владее. Стойте си, здравето не е задължително. То е резултат и на усилия. Не е нещо априори. Здравето иска адекватни поведения и отношения.

Танцът е универсално лечение. Танцувайте! Защо не и в къщи. Да сте виждали танцуващ човек да плаче или да е тъжен? Не, няма и да видите. Танцуващият човек е разблокиран, спокоен, въодушевен, енергичен, гъвкав – все обратното на блокираното състояние породено от страха. Танцувайте поне 10-15 минутки, най-добре 30 минути. Е, в началото започнете с малко, но да е всеки ден и постепенно увеличавайте, докато усетите ефекта на отпускане, след което седнете или легнете и дайте покой на тялото да пет минутки. После може отново да потанцувате още малко, примерно до лека умора и отново починете. Винаги работи добре. Постоянствате ли, ефектът се увеличава

Вишвайте дълбоко въздух и издишвайте звучно, не е нужно много, може да започнете с минутка, две. Да влиза въздух(живот) и да излизат със звук напреженията! И танца и дишането и ходенето и спорта разтоварват напреженията. Стоейки дълго напрегнати блокирате. Движете се и дишайте, за да не блокирате. Блокирате ли тревожността се покачва и ви залива. Не и се оставяйте! Ако ви се завие свят масажирайте главата и всичко е наред. Когато дишате се подобрява кръвооросяването на главата, а тя при тревожност е блокирана. Масажирате ли за половин минута и замайването изчезва.

Е, тези методи няма да излeкуват тревожостта, но ще ви облекчат, успокоят, така че да можете да функционирате по-адекватно, по-спокойно. Защо казвам, че с тях не можте да излекувате тревожност? Защото тревожността има по-дълбоки психологични корени, свързани не само с онова, с което не можем да се справим в живота си тук и сега, но и със случки в миналото ни, които запаметени в подсъзнанието ни управляват нашите отношения и поведения невидимо. С такива процеси никой сам не може да се справи. Затова са несъзнавани и само друг човек, обучен и разбиращ тези процеси може да помогне. Но това не изключва ролята на онова, с което можете да се погрижите за себе си. Него никой не може да направи вместо вас.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *